Japan, Shirakawa-go.
U petak, 7. januar 2022. pao je sneg u Tokiju i 500 osoba je primljeno u bolnice zbog padanja na klizavici. Ko zna koliko ih je ustalo i nastavilo i nije išlo ili odvezeno u bolnice.
To je još i dobro. Uz svaki veći sneg po nekoliko ljudi pogine, padnu dok čiste sneg sa krovova kuće. Kao ovaj (koji nije pao), ima dvoručnu lopatu sa kašikom maltene kao građevinska ručna kolica.
Prvi sneg je vlažan i težak, kuća stenje pod njime.
Kokia do Tokia. Bokka no sato, Gifu..
Žbun kokia (Bassia scoparia) izgleda pufnast ali je oštar kao ribaća četka. Inače je zelen, polovina oktobra je kada se ovako zacrveni.
Na danasnji dan 1945. je bacena atomska bomba na Hiroshimu. Jedna od retkih zgrada koja je delimicno prezivela je ova nekadasnja Privredna komora. Danas je to "Atomic Bomb Dome".
U Tokiju, gradu neona, čami sužanj Carlos Ghosn (izgovara se "Ghon"), bivši CEO Nissana, Mitsubishi i (još uvek Renault). Uhapšen 19. novembra 2018. je po sletanju privatnim mlaznjakom (to novinari likuju a moja firma ih ima 8 za execs).
Nissan mu je otkazao stan u ovoj upečatljivoj i skupoj zgradi u Azabu.
Tu stanuju šefovi stranih firmi (Citibank, HSBC, Siemens...) stanovi su skupi, možda ovi gornji odakle se vidi Mt Fuji i 10,000 dolara mesečno.
...
Nagoya, CentrAir Airport, Boeing izložbeni prostor, otvoreno oktobra 2018, Flight of dreams. Naravno, zvezda je Boeing 787 "Dreamliner", kojim smo se vozili nekoliko puta.
Thailand, Prachuap Khiri Khan. Kadet za budističkog monaha uživa u pogledu na 3 zaliva kojima se mesto odlikuje.
Sad tek vidim koliko mi je lepa ova fotografija.
Hua Hin, iza Khao Thakiab, druga plaza isto velika kao i glavna (a nista bolja, samo je Thai mesto i sve jeftinije). Nema internacionalnih hotela.
Juce je Kralj licno dodeljivao diplome, centralno, svim svrsenim studentima, bez obzira koji faks i odakle su. Ovo je obavezna odora koja verovatno moze da se zadrzi neki dan. Ne nosi (obavezne) najlon carape i crne cipele, ocigledno, za slikanje u Hua Hin
...
Neverovatno koliko je bilo Thai. Ove nedelje je bio Songkran (Thai Nova godina) pa su se mnogi dali na put u Japan (ne treba im viza za do 2 nedelje boravka).
...
Moja banja, 10 minuta biciklom. Odem danas na pauzi za ručak, 10 minuta do tamo, 40 minuta sedenja u banjskoj vodi osveži (u stvari preznojavanje te preporodi) i razbije stres i 10 minuta nazad.
Danas je 7 godina od 9.0 stepeni zemljotresa, tsunamija koji je zbrisao Tohoku i odneo 20,000 života i prouzrokovao havariju nuklearne elektrane Fukushima-1.
Klip moze da se pusti opet, srednja zgrada je moj ofis u Tokiju, 29. sprat. Išlo se levo-desno 3m. Neko je snimio mobilnim sa stanice Shinjuku i stavio na Youtube.
Odela za pripravnike. Diplomira se na fakultetima i u srednjim školama 16. marta. Zapošljava se 1. aprila. Odela za pripravnike su uveliko na displeju po robnim kućama.
Bela čaplja (heron), viđena u Moricoro parku, juče. Prvo mi se učini da duplo vidim.
Ona je prijatelj poloprivrednika, trebi pirinčane njive od štetočina. Opšte voljena i nikada ugrožavana ili lovljena.
Omiljena je, odavno je na repu kao logo Japan Airlines aviona.
...
Moj tokijski ofis, svake druge srede u mesecu, stand-up meeting, pola sata. Sa razglasom (bežičnim) direktor najavi neku novu stvar (kao ovaj put, da se svi sele na sledeći sprat od ponedeljka) i onda ide od jednog do drugog novozaposlenog da se predstave.
Bilo je to pre, za vakta pređašnjeg direktora još zahtevnije. Svake srede, na kraju tog sastanka su svi recitovali u glas šta će sve da urade da firma bude još bolja. Nešto kao 3-minutna verzija "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem".
...
Danas sam bio na skijanju na 40km (autoputem) od Shirakawa sela. Kako se skijanje završi (liftovi prestaju da rade u 16:30) baš sam mogao i do tamo da odem. Danas je jedan od 5 dana kada imaju osvetljenje sela.
Ne mere.
Bio sam na tom noćnom gledanju, ima postova od pređašnjih godina. Kada je bilo manje turista. Desilo se, na hiljade i hiljade su dolazile zadnjih godina i zagušili mesto. Uveli su (ukinuli što je pre bilo slobodno):
...
Kada sam na webcam video da je palo dovoljno snega, odemo u Shirakawa-go. 17. decembra 2017. Po ko zna koji put. Tamo sam išao koliko god puta sam mogao.
Pogled sa Mt Fujimidai, planinarenje od danas. Preko "sasa" trave visoke do ramena, Središnje Alpe (nije bio čist pogled, bilo je i boljih slika sa istog mesta u ranijim postovima). Ime planine kaže da se odatle vidi Mt Fuji, nije to svaki dan.
Za planinarenje, ne treba ni da se stidi svoje visine
...
"Čudno drvo imam, najlepše u vrtu" je bila pesma iz 1970-ih.
Hua Hin Blue Lagoon ga ima (ima ga još, nije retkost po negovanim baštama)
To je "traveller palm", sa Madakaskara, palma koja, kada raste divlje, stoji porebarke izmedju severa i juga a strane joj pokazuju istok i zapad. Kao prirodni kompas.
...
Evo me na plutanju u mojoj zgradi na bazenu, Bangkok. Godisnji trosak za stan je 1 dolar dnevno, 1 buck, 1 fcukin buck a day!
Taj godisnji trosak jedva da pokriva 2 dana u Sheratonu, bez dorucka.
...
Periferna atrakcija u Ayutthaya a sudeci po guzvi dobro marketirana. Floating market, u stvari shopping mall sa malim samostalnim radnjama koje prodaju suvenire, majice i riff-raff.
Placa se ulaz 2,000THB (5 EUR), ukljucena voznjica brodicem.
...
Tura: Naruto - Tokushima - Wakayama - Shirahama Beach
Japan,Naruto, Otsuka Museum of Arts. Hemijska firma Otsuka je našla način da laserom reprodukuje umetnička dela, ne samo slike. 100% totna
yoyogi 21-09-23, 19:47