Svaki svakcati djak u Japanu je djak pesak, od prvog do zavrsetka 12. razreda.

Zakon je u Japanu da deca NE smeju da se dovode ili dovoze u skolu. Ni prvi razred. Razlozi su visestruki, neki odmah vidljivi su da deca sticu samostalnost, da se druze na putu do/od skole, da se oslobode roditelji da idu svojim poslom, da drzava pokaze kako su joj ulice bezbedne da i najmanje dete moze slobodno da se krece bez opasnosti do mesta gde mu je duznost (skola). Ne postoje "cuvari coskova" da decu reketiraju ili uznemiravaju, to je nepoznato u celoj zemlji.Peske, rain or shine, ne sme da ih se razvozi:
Idu u grupama, sastaju se uz put. Osnovna skola nije vise od 1-2km udaljena od bilo kog deteta. Skola odredi vodje grupa, stariji medju ucenicima.Blizu mene je jedna, mozda na 300m:
Ako se zadesi da neko stanuje bas daleko, onda je dozvoljeno dovesti dete do prve kuce od koje drugi ucenik ide peske:U spicu, oko 8 ujutro (skola pocinje u 8:10) , na raskrsnicama bez semafora stoje volonteri sa zutim zastavama da zaustave saobracaj kada naidje grupa dece, vidi se jedan:
Ovo sam skoro saznao: ti "volonteri", nekih 20% njih, i nisu tu mnogo dobrovoljno nego po odluci sudije za prekrsaje.
To su ljudi (ima i zena) koji su zbog prekoracenja brzine izgubili vozacku dozvolu vise od jednog puta ili su prvo gubljenje dobili vozeci 120 gde je 60 ogranicenje. Sa 50 preko se smesta gubi dozvola na 6 meseci. "Komunalni rad" se to zove po svetu.

Deca u uniformama su 7 razred pa navise. Pre toga je oblacenje slobodno samo je sesiric sa zastitom za vrat obavezan:
Stariji ucenici, 9, 10, 11 i 12 razred, mogu da idu biciklima jer za te razrede se ne garantuje da ce skola biti najbliza moguca (kao na primer, nema u svakoj mesnoj zajednici ekonomska ili medicinska skola).I dalje vazi isto: ne smeju roditelji da ih razvoze: