Results 1 to 10 of 10

Thread: Japan i pecanje

 1. #1
  Chairman of the Bored yoyogi's Avatar
  Join Date
  Aug 2011
  Location
  Japan
  Posts
  3,554

  Japan i pecanje

  Najviše se peca Ayu, japanska pastrmka. U svim rekama je ima u izobilju, jako je ukusna, zgodna za jelo ( ima malo kostiju) i neki je jedu i celu, kao malo veću giricu.

  Lako se cisti (neki je i ne ciste). Ta riba zivi godinu dana i postaje raspoloziva za ribolov posle mrescenja, kada prozivljava zadnjih 5 meseci zivota.  Od juna do oktobra sve reke Japana vrve od nje i praktično nije moguće pa čak i da hoćete, upecati sve. Za pecanje ove pastrmke nisu potrebne nikakve dozvole. U radnji, jedna kosta 2EUR.

  Zbog konfiguracije terena, japanske reke nisu dugačke a najduža reka možda može da se uporedi sa našim Tamišem. 150km je prosečna dužina, što znači da su upravo iz planine, čiste, voda je puna kiseonika i zgodne su baš za pastrmku.

  Yahagi reka, Toyota City:

  Neko bi rekao da su ovako opremljeni pecaroši profesionalci. Naprotiv, to je običan svet koji ima svoj dnevni posao, pecaju od malih nogu i u pecanje se svako razume. Među pecarošima na slici ima sigurno i inženjera i lekara koji su došli da upecaju ribu za večeru.  Gero, onsen city, reka sa vodom mineralnog sadržaja. Ovde je riba posebno ukusna:  Na ovoj slici je majka koja je, za vreme dok su deca u školi, došla da im upeca večeru.  Pecanje kao porodični hobi


  Pecaroši važe za miran i tih svet koji voli samoću. U Japanu je to porodična i grupna zabava a odlazak na pecanje je kao dobar dan.

  Porodica na pecanju:  Sasvim regularan način da se provede popodne u prirodi (ovo je na Kuragaike jezeru, Toyota City):

  Izvesti devojku na pecanje je sasvim prihvatljiv čak, štaviše i poželjan potez (mada, ostaje nejasno ko je koga izveo na pecanje, često se dešava da situacija bude obrnuta).

  Neobicno, majka uci sina da peca:  Ova beba je još uvek mala da bi pecala, ali će joj se ovaj izlazak računati i moći će da kaže da "peca od pelena".
  Devojčica, 6-7 razred osnovne škole:  Januar mesec, supružnici provode popodne zajedno. Obično se smatra da su štikle nespojive sa ovim hobijem, ali u pecanju, nema prepreka  Pecanje kao kolektivna aktivnost


  U proleće, maj mesec, kada ayu pastrmka pocne da grize, na obalama reka se naprave pecaroške predstave. Gužva uzvodno kaže da je jedna takva baš tamo.  Platite kartu 300Y (2EUR) i dobijete svoj redni broj
  Pecate na ovim daskama iznad vode. Oni vam daju štap i (veštački) mamac, i imate 30 minuta.
  Dobije se "pager" koji zvoni kada vreme istekne. Ne da neko ne bi nahvatao 10kg ribe nego da i ostali koji cekaju na red dobiju svoje vreme.
  Ulov je praktično zagarantovan, 3+ ribe za 30 minuta, to je dosta za ručak.
  Nakon 30 minuta, izadje se sa ulovom, vratite pribor, u kartu je uracunato čišćenje i pečenje:
  Prakticno, svako moze da dodje bez icega i da dobije sve (pecaljku, korpu, ciscenje, pecenje), sve je uracunato, nista svoje ne treba.  Prva slika na vasem sajtu je odlicno izabrana, efektna, da pokaze rasirenost obicaja.

  Tu je rostilj od 10-15 miuta:  Negde sam u novinama pre 5-6 godina nasao ovu sliku. Neko je nju iskoristio da kaze kako Japanci nista ne mogu pojedinacno, uvek mora da su u grupi. Namerno je koristio ovaj foto jer bas pecarosi vaze za usamljenike.  Mi sada razumemo sta se na slici desava. Jos, to ni onaj koji je sliku postavio mozda ni vecina ovde ne vidi: na slici nisu Japanci nego Koreanci na turi po Japanu. Turisticki autobusi su ih doveli u Kourankei klisuru, u paket aranzman je uracunato (i podeljeni isti stapovi za pecanje) da sami sebi taj dan ulove tradicionalni japanski rucak. Experience of lifetime!


  Tradicionalni ribolov, "yana" resetka od bambusa


  Ovaj nacin ribolova je star mozda 1,300 godina. Samo golim rukama. Deca hvataju pastrmku golim rukama. Lokacija je Mino, u Gifu prefecture.

  Ova "brana" od bambusa se navede rukavac reke :  Posto voda moze da prodje kroz bambusovu resetku a riba ne moze, deca je tu hvataju golim rukama. Dve ribe i gotovo, izlazi i sledeci dolazi.

  Azija, moja dezela.

 2. #2
  Shima Hama, Mie prefecture. Mirna plaza, cista voda, nije otvorena za kupanje do 1. jula.
  Za pecanje, jeste. Bracni par (mislim):  Dama ne nosi duge rukave nego posebne rukavice do pola nadlaktica, da je sunce ne ocrni:  Stena/ostrvo (na kome stoji znak da sa njega ne sme da se peca:
  Na lukobranu cela porodica peca, i muska i zenska deca:
  Ko ne peca, a voda je hladna (mislim 20C) igra se u pesku, kao moja cerka i njena drugarica:

  Bushi ! ...hahahaha...Bushi !...hahahaha...

  (clone of yoyogi)

 3. #3
  Junior Member
  Join Date
  Jul 2013
  Location
  Kanazawa Japan
  Posts
  6
  Pozdrav svima u Japanu , onima koji bi zeleli da dodju i naravno onima koji citaju forum. Kao sto je napisano Japan je bogat rekama i recicama i kanalima .
  U Japanu sam turisticki 3 meseca, nemam trenutno pribor za ozbiljnije pecanje (okeansko pecanje ili pastmrke), ali ima bambusovih stapova u radnji sve za 100Y
  Inace ima jedna u okolini reka ili kanal bogat cini mi se onim crnim Japanskim saranom. Tako da me interesuje da li mi trebaju neke dozvole ili da li me neko moze kazniti zbog pecanja tim stapom tog sarana? U radnjama nisam primetio da prodaju tu vrstu ribe, tako da se pitam da li je zasticena i da li je uopste jestiva, ukusna ?

 4. #4
  Ako si ih video golim okom da plivaju a nisi ih primetio da se prodaju u radnjama, da nisu koi, ukrasne ribe i simbol plodnosti?
  Njih ima i crnih. Ne jedu se i ne love se.
  (Clone of Yoyogi)

  "My woman from Tokyo,
  She makes me see.
  My woman from Tokyo,
  She's so good to me"

  Deep Purple
  Woman from Tokyo
  "Who do we think we are", Album
  EMI, 1972.

 5. #5
  Junior Member
  Join Date
  Jul 2013
  Location
  Kanazawa Japan
  Posts
  6
  Vide se golim okom i verovatno su to te Koi samo crne boje . Ima ih dosta u jezercima po gradu ,ali ovde su u toj reci pa sam pomislio da ih lovim na plovak . Deluju mi kao sarani, a samostalno sam razvio teoriju da ih nema po radnjam zbog velikog broja kostiju .
  Ove pastrmkice se verovatno love samo na neko varalicarenje, a gledao sam pribor u 2street radnjama i nije bas jeftino . Tako da cu se opremiti samo ako ostanem duze od 3 meseca. Imas li mozda neku ideju da li se nesto moze pecati na plovak?Hvala

 6. #6
  Pecanje na plovak je generalno za malu ribu i ne treba dozvola.

  Na rezervoarima za navodnjavanje pirinca, kao na ovoj slici, pecaju iz zabave. Ulov su im ribice velicine 3 filtera cigarete.

  Bushi ! ...hahahaha...Bushi !...hahahaha...

  (clone of yoyogi)

 7. #7
  Junior Member
  Join Date
  Jul 2013
  Location
  Kanazawa Japan
  Posts
  6
  Sad mi je sve jasno Hvala

 8. #8
  U Japanu auto kampovi, kampovi, mesta za piknik, cesto imaju jezero ili bazen sa pastrmkama. Oni dopremaju pastrmke, nisu divlje, tako da je ulov zagarantovan. Ima ih na stotine u jezeru.  Ovo je grupa koja je dosla minibusom, izgledalo mi je da se poznaju, mozda su iz istog ofisa pa zajedno dosli  Zenske su tu ravnopravni ucesnici  Ova je upravo upecala svoju pastrmku,  Kolega ili muz, slika je iPhoneom  Kada im je isteklo vreme, da platimo sta smo ulovili. Svi zajedno su ulovili 4kg pastrmke, to je nesto vise od dve po osobi. Dve su dovoljne za jednu odraslu osobu, cak i ako nema nista drugo.
  Platili su 6,300Y , prakticno toliko dinara za sve. Ciscenje i rostiljanje je njihova stvar, posle sam ih video kako to rade.
  (Clone of Yoyogi)

  "My woman from Tokyo,
  She makes me see.
  My woman from Tokyo,
  She's so good to me"

  Deep Purple
  Woman from Tokyo
  "Who do we think we are", Album
  EMI, 1972.

 9. #9
  Ovo je bilo 26. jula 2014. Reke su prepune ayu pastrmke. Posmatrao sam ovog pecarosa 5 minuta i vec je uhvatio ribu.


  Na drugoj reci, 200m odatle, isto, ovi muz i zena su uhvatili ribu u okviru 5 minuta


  Kako su samo opremljeni. Odela su im kao za ronioce, kao Betmeni.

  (Clone of Yoyogi)

  "My woman from Tokyo,
  She makes me see.
  My woman from Tokyo,
  She's so good to me"

  Deep Purple
  Woman from Tokyo
  "Who do we think we are", Album
  EMI, 1972.

 10. #10
  Reka Kano, Izu penisnula, Japan. Pecarosi u 6 uvece.  To se peca da bi se jelo. Doktori, sluzbenici, nastavnici, svi. Nema lepse nego jesti svoj ulov, pogotovo kada je obilan i zagarantovan - a besplatan. Jedna takva riba, ayu, da se kupi u supermarketu je 250 dinara a od pastrmke (kojoj je rod, samo je manja) je ukusnija i sa manje kostiju.

  Bushi ! ...hahahaha...Bushi !...hahahaha...

  (clone of yoyogi)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •