-
Senior Member
Sultanova palata
Nismo samo obilazili hramove, na Javi.
Iako je Indonezija republika, ostrvo Java ima specifični oblik autonomne monarhije.
U gradu Yogjakarti se nalazi grad u gradu.
Kraton,sultanska palata .
Okružen zidom , ima svoje prodavnice, školu, pijacu, džamiju...
Tu živi 25.000 ljudi od kojih je oko 1.000 u službi kod sultana.
Kraton je palata u ćijem jednom delu,sagrađenom 1756, i danas živi sultan Jave 10th
Hamengkubuoho, sa svojom porodicom.
To je centar političkog i kulturnog života tog područja.
U dvorištu dominira ovaj veliki Zlatni Paviljon sa mermernim podom i lepo ukrašenim krovom.
Paviljoni...
Palata je tokom dana otvorena samo kratko,za turiste,da se ne remeti život .Od 8:30 do 13:30 i to više zbog prihoda a ulaznica je samo 12.500 Rp plus 1.000 Rp za kameru(telefon) dakle sve oko 1 €.
Svako jutro oko 10h u ovom holu se održava muzička perfomansa sa gamelan orkestrom.
Orkestar je pratnja za wayang predstavu sa lutkarskim pozorištem.
Nismo bili u to vreme ali evo instrumenata.
Veliki deo palate je pretvoren u muzej.
Stare fotografije sultana i familije,lični predmeti, pokloni..
Porodično drvo sultanske dinastije
Nosiljka za sultana
Stolice za sultana i sultaniju
Muzički instrumenti
Čak i bunar
Tu u centru Kratona, gde je Zlatni Paviljon ili Bangsai Kencang imali smo ručak.
Bogovski.
Kuvari i posluga-sultanove age.
Kažu to jede i kuva se i za sultana.
Na kraju posete ,dok nas naš vodič zove da krenemo dalje , mi vidimo i ovde-banyan drvo i ljude kako se odmaraju u njegovom hladu.
-
Chairman of the Bored
Jedan kolega, Amerikanac iz San Franciska, bio poslovno u Indoneziji mesec dana. Uzeo slobodne dane i otisao na Bali jos mesec dana. Toliko mu se svidelo da je, za odlazak u penziju, uradio aranzman da mu kucu, istu kao na Baliju naprave na Havajima. Doneli su je u delovima i sklopili na njegovom placu. Jedina kuca tamo te arhitekture je njegova. Imao sam slike ali se mejlovi brisu posle 5 godina, nemam ih vise.
Cuo sam se sa njim pre 3 godine, kupio i elektricni auto, za Havaje to je super, male distance.
Uziva tamo, na lepom mestu, u lepoj i neobicnoj kuci. I deca mu i unuci uzivaju da dodju.